16 lipca 2018|W Ochrona wilków, Polska

Wakacje z wilkami

W poniedziałek 9 lipca spotkałem się z uczestnikami półkolonii prowadzonej przez szkołę podstawową nr 9 w Skarżysku-Kamienna, na Pogorzałym. W ramach półkolonii dzieci i młodzież ze Skarżyska uczestniczy w rajdach, wycieczkach oraz spotkaniach edukacyjnych. Moim zadaniem było przybliżenie uczestnikom wilków – zwierząt, które w ostatnich kilkunastu latach osiedliły się na stałe w regionie świętokrzyskim, również w lasach bezpośrednio otaczających Skarżysko. W trakcie prezentacji starałem się zapoznać słuchaczy z biologią wilków. „Koloniści” byli szczególnie zainteresowani życiem rodzinnym wilków i z zaciekawieniem obejrzeli nasz film o wilczycy Orzechowej i jej rodzinie. W spotkaniu uczestniczyła pietnastoletnia weteranka tropienia wilków – suczka Trufla, która zademonstrowała uczestnikom jak wyją wilki. Nie zabrakło także pytań o to czy wilki są niebezpieczne dla człowieka i czy można w lesie bezpiecznie spacerować.

Roman Gula