4 listopada 2021|W Ochrona wilków, Polska, Wilk Bartek

Bartek na szóstkę!

W sierpniu pisaliśmy o tym, że Bartek i jego partnerka mają 6 szczeniąt. Na początku października udało nam się nagrać całą rodzinę Bartka. Przeżyło wszystkie 6 szczeniąt i wydają się być one w dobrej kondycji. Świadczy to o dobrych umiejętnościach łowieckich Bartka i matki szczeniaków. Wykarmienie takiej liczby szybko dorastających szczeniąt nie jest łatwym zadaniem. Obecnie młode mogą już ważyć ponad 20 kg.

Na nocnym nagraniu widać, że grupę prowadzi jedno ze szczeniąt. Za nim idzie Bartek. Można zauważyć, że odniósł jakąś kontuzję – nie opiera się na jednej z tylnych łap. Za nim podążają 4 szczenięta – wyglądają prawie jak dorosłe wilki. Są nieco drobniejsze i mają mniej puszyste ogony. Za nimi idzie samica, a na końcu szósty szczeniak.

Kilka dni później Bartek ponownie nagrał się na wideo-pułapkę. Tym razem szedł sam. Wyraźnie widać obrożę i kawał mięsa, który niesie w pysku dla szczeniąt. Tym razem stąpa pewnie na wszystkich łapach – najwyraźniej kontuzja już się wygoiła.

Roman Gula