11 sierpnia 2020|W Ochrona wilków, Polska

Młode wilki w Puszczy Augustowskiej

Podobnie jak w ubiegłym roku, stwierdziliśmy w Nadleśnictwie Augustów obecność trzech wilczych watah odchowujących szczenięta. Wataha „Tajno” zajmuje teren poza zwartym kompleksem Puszczy Augustowskiej, na jej południowo-zachodnim skraju, a część jej rewiru znajduje się w Biebrzańskim Parku Narodowym. Tą grupę, wraz z trzema około trzymiesięcznymi szczeniętami, obserwowano pod koniec lipca. Rodzina próbowała bez powodzenia upolować sarnę – kozę. Wataha „Klonowo”, zajmująca terytorium w południowo-zachodniej części Puszczy, jest w tym roku wyjątkowo tajemnicza i rzadko daje się obserwować. Niemniej udało nam się wypatrzyć dwa młode wilczki. Najwięcej informacji udało się jednak zebrać na temat młodych z watahy „Augustów”. Od kilku tygodni spotykamy je w centralnej części Puszczy. Udało nam się uchwycić je na foto-pułapkach, w trakcie zabaw, picia wody, a nawet wycia. Zazwyczaj rejestrowało się 5 pięć szczeniąt, lecz okazało się, że jest ich szóstka. W pozostałej części Puszczy Augustowskiej, jak dotąd udało się nam potwierdzić szczenięta jeszcze w dwóch wilczych watahach.

Joanna Harmuszkiewicz