25 sierpnia 2021|W Ochrona wilków, Polska, Wilk Bartek

Potomstwo Bartka

Jak pisaliśmy w notatce z 15 czerwca, lokalizacje telemetryczne wskazały nam miejsce, gdzie narodziły się szczenięta Bartka i jego narzeczonej. W niedzielę 15 sierpnia Arturowi Milanowskiemu udało się uzyskać odpowiedź na stymulację wycia szczeniąt Bartka. Co ciekawe odpowiedziały wyłącznie szczenięta, co zdarzyło nam się po raz pierwszy od początku monitoringu wilków w regionie świętokrzyskim w 2006 roku. Szczenięta, nawet znacznie młodsze odpowiadają na wycie swoich rodziców. Wycie 5 tygodniowych szczeniąt, zarejestrowane przez Kasię Bojarską w Borach Dolnośląskich, możecie zobaczyć na filmie „Orzechowa i jej rodzina”.

Artur „komunikował” się ze szczeniętami przez dobre pół godziny – odpowiadały na jego wycie dwukrotnie. Było ich co najmniej cztery. Kilka dni później udało nam się nagrać te szczenięta na video-pułapkę. Na jednej z sekwencji jest ich sześć. Bartek i jego partnerka muszą zatem intensywnie polować, aby wykarmić szybko dorastające wilczki.

Roman Gula