Spotkanie o wilkach w Skarżysku-Kamiennej

W niedzielę 20 lutego zorganizowaliśmy w Miejskim Centrum Kultury w Skarżysku-Kamiennej spotkanie edukacyjne o wilkach pt. “Nie taki wilk straszny”.

Zainteresowanie przekroczyło nasze najśmielsze oczekiwania. Ze względu na limitowaną liczbę miejsc w sali, w której miało się odbyć spotkanie, prowadziliśmy zapisy internetowe. Zgłaszali się do nas chętni nie tylko ze Skarżyska-Kamiennej, ale także z Radomia, Kielc, czy nawet z odległej Warszawy! Szybko skończyły się wolne miejsca i musieliśmy wprowadzić listę rezerwową.

Spotkanie zaczęliśmy o 14:00 i przez ok. 2 godziny opowiadaliśmy o wilkach żyjących w lasach wokół miasta oraz o prowadzonych przez nas badaniach.
W pierwszej części spotkania kierownik projektu, dr hab. Roman Gula, przedstawił specyfikę gatunku wilka i opowiedział o historii jego ochrony w Polsce. Na przykładzie wilków monitorowanych przez naszą fundację opisał, jak wygląda życie wilczej rodziny, a także odpowiedział na wiele ciekawych pytań zadawanych przez naszych gości odnośnie np. bezpieczeństwa pracy z wilkami.

Następnie Artur Milanowski pokazał, jak wykorzystujemy obroże telemetryczne do monitoringu, i wraz z prof. Gulą zademonstrował działanie używanej do ich namierzania anteny. W kolejnej części Jacek Major przedstawił pokrótce foto-pułapki, a w ostatniej nakreśliliśmy specyfikę badań genetycznych nad wilkami i po co je robimy. W trakcie spotkania uczestnicy, wśród których nie zabrakło też i dzieci, mieli okazję obejrzenia z bliska używanych przez nas sprzętów, a nawet wzięcia do rąk prawdziwej wilczej czaszki.

Spotkanie nie odbyłoby się, gdyby nie wsparcie pracowników Miejskiego Centrum Kultury z panią dyrektor Grażyną Majewską na czele, którzy udostępnili nam salę wraz z niezbędnym wyposażeniem. Bardzo dziękujemy!

Autor: Joanna

Zdjęcia: Fundacja SAVE oraz Mateusz Bolechowski