14 października 2019|W Ochrona wilków, Polska

Wilcze szczenięta w Nadleśnictwie Augustów

Nadleśnictwo Augustów obejmuje swoim zasięgiem fragment Puszczy Augustowskiej i szereg mniej lub bardziej rozdrobnionych kompleksów leśnych, położonych na południowy zachód od Puszczy. Na tym terenie stwierdziliśmy bytowanie trzech wilczych watah. Jedna z nich – Tajno – zajmuje tereny mozaiki lasów i obszarów otwartych w sąsiedztwie Nadleśnictwa Rajgród i Biebrzańskiego Parku Narodowego. Dwie kolejne watahy – Augustów i Klonowo – mają swoje rewiry zlokalizowane w bardziej puszczańskim terenie. Potomstwo właśnie tych dwóch grup rodzinnych udało nam się zarejestrować latem tego roku. Pod koniec sierpnia zaobserwowaliśmy co najmniej sześć około 3-miesięcznych wilczków na terytorium watahy Klonowo. Zaskakuje liczba szczeniąt, którym udało się przeżyć. Badania w Puszczy Białowieskiej wykazały, że zazwyczaj tylko 3 wilczętom udaje się przeżyć pierwsze 100 dni życia. Nasze wilczki wyglądały na dość chude, lecz były ożywione i bawiły się ze sobą. Bardzo szybko odpowiedziały nam na wycie. Szczęśliwy przypadek sprawił, że dokładnie tego samego dnia, około 10 km dalej, na foto-pułapkę Nadleśnictwa Augustów, nagrały się szczeniaki watahy Augustów. Piątka młodych spokojnie pije wodę, po czym szybko ucieka sprzed obiektywu. Wilczki wydają się być w dobrej kondycji, choć różnią się wielkością i sylwetką. Dzięki temu, że obserwowaliśmy obie grupy tego samego dnia jesteśmy pewni, że młode wilki należą do dwóch różnych grup rodzinnych.

Joanna Harmuszkiewicz