22 lutego 2023| Ochrona wilków, Polska

Potrącony wilk koło Świętokrzyskiego Parku Narodowego

21 lutego pracownicy Świętokrzyskiego Parku Narodowego poinformowali nas o znalezieniu na drodze 752 między Podgórzem a Świętą Katarzyną wilka potrąconego przez samochód.

O zdarzeniu szybko zawiadomiliśmy współpracującego z nami weterynarza Marcina Mandziaka, który natychmiast udał się na miejsce.

Po uśpieniu ciągle przytomnego wilka, Marcin przewiózł wilka do gabinetu Augustyna Blicharza w Starachowicach na badania. Okazało się, że wilk, dwuletni samiec, doznał rozległych obrażeń organów wewnętrznych, miał złamaną łapę i kręgosłup lędźwiowy. Po konsultacjach zdecydowano, że zwierzę należy poddać eutanazji.

Wilki są obserwowane regularnie we wschodniej części ŚPN. Między innymi jeden z naszych zaobrożowanych wilków – Geralt – przebywał tam przez kilka tygodni. Niestety, droga 752, która przedziela Park na dwie części, jest dość ruchliwa i na jej odcinku przebiegającym przez las często dochodzi do kolizji ze zwierzętami.

Potrzebne przejście dla zwierząt?

Wydaje się, że w przyszłości na odcinku między Przewozem a Świętą Katarzyną, przebiegającym przez ŚPN, powinno zostać wybudowane przejście dla zwierząt. Nie tylko pozwoliłoby to uniknąć kolizji ze zwierzętami, ale zapewniło ciągłość biologiczną populacji dużych ssaków zamieszkujących wschodnią (Łysogóry) i zachodnią (Pasmo Klonowskie) część ŚPN.

Dziękujemy Gabinetowi Weterynaryjnemu Emwet Marcin Mandziak oraz Przychodni Weterynaryjnej Augustyn Blicharz Cztery Łapy za szybką, wspólną interwencję i ograniczenie cierpienia wilka.

Zdjęcia: Świętokrzyski Park Narodowy

Autor tekstu: Roman Gula