27 grudnia 2017|W Ochrona wilków, Polska

Wilki w Lasach Majdowskich

Zimowa pogoda panująca w regionie świętokrzyskim na początku grudnia umożliwiała tropienia. Artur Milanowski wytropił trzy wilki z rodziny z Puszczy Świętokrzyskiej, a mnie udało się wytropić wilki w Lasach Majdowskich. Już w połowie listopada jadąc na rowerze drogą z Mroczkowa do Ciechostowic odnotowałem tropy prawdopodobnie dwóch wilków odciśnięte na błocie. Penetrując ten rejon 3 grudnia znalazłem na śniegu tropy dwóch wilków znakujących intensywnie moczem drogę z Ciechostowic do Rędocina. Sporadyczne ślady bytowania wilków w Lasach Majdowskich odnotowujemy od dwóch lat. W styczniu 2016 wytropiłem dwa wilki na drodze z Łazów na Bernatkę (Skarżysko-Kamienna). W zeszłym roku znaleźliśmy odchody wilcze i tropy na drogach w okolicach Łazów i Majdowa, a Maciej Orynek widział dwa razy wilki na drodze Majdów – Szydłowiec (6 Raport Fundacji SAVE pdf). Dotychczas nie znaleźliśmy dowodów na rozmnażanie sie wilków w tym kompleksie leśnym, ale w czerwcu 2016 obserwowałem szczenię w okolicach Sadku, po wschodniej stronie drogi DK7/S7 (notatka z 14 lipca 2016, Szczeniak na treningu). Tropy dwóch wilków oraz intensywne znakowanie mogą wskazywać na to, że jest to nowa para, która będzie się rozmnażać w 2018 roku.

Roman Gula